Министерството на енергетиката предлага промени в Закона за енергетиката за компенсиране

...
Министерството на енергетиката предлага промени в Закона за енергетиката за компенсиране
Коментари Харесай

Министерството на енергетиката предлага законови промени заради високите цени -

Министерството на енергетиката предлага промени в Закона за енергетиката за компенсиране на бизнеса и битовите консуматори поради високите цени на силата, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Основни цели за измененията са: резистентност на дейностите по компенсиране на клиентите поради високите енергийни цени, предвидимост в работата на икономическите субекти, наранени от волатилността на енергийните цени, заслужено отнасяне на всички стопански субекти и възстановяване на капиталовия климат, акцентират от Министерството на енергетиката (МЕ).

Производителите на електрическа енергия от възобновими източници ще могат да получават спомагателна награда при положение, че постигнатата от тях пазарна цена на електрическата енергия, плюс съответната награда, е по-ниска от избраната им преференциална цена за изкупуване, плануват част от предложенията. В противоположния случай – когато пазарната цена, плюс наградата е по-висока от избраната преференциална цена на тези производители, те ще дължат спомагателни вноски към фонда „ Сигурност на електроенергийната система “ (СЕлС).

Според друга част от измененията, Министерският съвет, по предложение на Министерството на енергетиката, ще приема референтна цена за държавните електроенергийни компании. Достигнатите на пазара нива над тази цена, умножени по създадената от съответното сдружение електрическа енергия, ще се събират като доход във фонд СЕлС.

Операторите на газопреносни мрежи и на уреди за предпазване на природен газ да отпаднат от кръга на задължените лица за внасяне на вноски във фонд СЕлС, планува друга част от предложенията на МЕ. Фондът ще изплаща на енергийните предприятия разноските за спомагателни отговорности към обществото, наложени им със заповед на министъра на енергетиката след 1 януари 2022 година до влизане в действие на закона.

Направените оферти имат за цел да обезпечат резистентност и предвидимост в работата на енергийните сдружения, заслужено отнасяне на всички участници на пазара и – като краен резултат – опция за стабилно и конкурентно произвеждане в икономическите браншове, най-сериозно наранени от волатилността на енергийните пазари.

Друга част от измененията в Закона за енергетиката плануват насъбраните облаги в обществените предприятия от енергийния бранш да бъдат употребявани за подкрепяне на потребителите на електрическа сила или природен газ. Така тези средства ще бъдат разходвани целево – за компенсиране на засегнатите от високите енергийни цени.

Предвид продължаващия боен спор в Украйна и неизвестността за енергийните цени през идните месеци, вероятността да бъдат нужни нови стратегии за компенсиране е огромна. С препоръчаните от МЕ промени се обезпечава спомагателен финансов запас за фонд СЕлС, който да бъде изразходван целево за осъществяване на тези стратегии.

Ако предложенията на Министерството на енергетиката бъдат признати, енергийните предприятия ще могат да бъдат обезщетени за наложени им спомагателни отговорности към обществото, свързани с обезпечаване на непрекъсваемост на снабдяването с природен газ.

Изпълнението на тези отговорности изисква активизиране на забележителен финансов запас, което може да докара до нарушение на финансовата непоклатимост на задълженото лице и да се основат компликации по обезпечаване на непрекъсваемост на снабдяването. Тук следва да се има поради също и законодателното предложение на Европейска комисия, което планува всички страни от Европейски Съюз да бъдат задължени да поддържат несъмнено равнище на запълване на хранилищата си към 1 ноември, както и междинни нива след това. Това значи поддържане на неснижаем излишък в газохранилището.

Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да бъдат задължени годишно да организират процедура, посредством която производители на електрическа енергия да могат да декларират и резервират бъдещи мощности, нужни за присъединение на техни обекти, гласи друго предложение за смяна в ЗЕ. Изменението ще обезпечи предвидимост и прогнозируемост в работата както на операторите на мрежи, по този начин и на техните клиенти. Това основава сигурност във връзка с вложенията и има съществено значение за възстановяване на капиталовия климат.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР